To αντίστροφο brain drain της Ελλάδας-Nούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας οι άνθρωποι
«Παρακαλούμε, γυρίστε πίσω!»: Με αυτήν την ατάκα ξεκινάει το δημοσίευμα του Politico για το brain drain στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Το Politico αναφέρεται στο πρόγραμμα Rebrain Greece, το οποίο στοχεύει στο επαναπατρισμό 500 υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό, προσφέροντάς τους μισθό 3.000 ευρώ.
«Πρόκειται για μία πρώτη απόπειρα από το ελληνικό κράτος, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία σταδιακή επιστροφή» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Αγραπίδας, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα αυτό του υπουργείου Εργασίας.
Το σχέδιο άρχισε από τον προηγούμενο Απρίλιο και συνεχίστηκε και με την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Το brain drain δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.
Το Politico αναφέρεται και στο δημογραφικό, υπενθυμίζοντας την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050 ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 800.000 με 2.5 εκατομμύρια άτομα και ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών.
Ως απάντηση στο δημογραφικό, η κυβέρνηση προώθησε το επίδομα γέννας.
Nούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας οι άνθρωποι
Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους, αλλά η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι μεταναστεύουν Έλληνες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δεξιοτήτων.
Περίπου 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.
Περισσότερο από το 90% των Ελλήνων που έφυγαν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου και το 64% είχε μεταπτυχιακό.
Οι άνθρωποι είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, σύμφωνα με μελέτη της ΜΚΟ Endeavor.
To ελληνικό brain drain παράγει ετησίως το ισοδύναμο με 129 δισ. ευρώ του ΑΕΠ και 9,1 δισ. ευρώ σε φόρους στις χώρες όπου μετακομίζουν οι Έλληνες. Στον αντίποδα, η Ελλάδα ξοδεύει 8 δισ. ευρώ ετησίως για την εκπαίδευση αυτών των ατόμων.
Κάποιοι νέοι Έλληνες του εξωτερικού είδαν με καλό μάτι το πρόγραμμα Rebrain Greece.
Mιλώντας στο Politico, μία 27χρονη εργαζόμενη στο Λονδίνο αναφέρει ότι: «Γνωρίζω ότι η επιστροφή στην Ελλάδα πιθανότατα θα σήμαινε χειρότερο μισθό και συνθήκες εργασίας, αλλά θα ήθελα να γυρίσω, αν υπήρχε μία καλή ευκαιρία».
Από την άλλη, το πρόγραμμα δέχτηκε και επικρίσεις, καθώς θεωρήθηκε άδικο για αυτούς που έμειναν στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Εργασίας πάντως απαντά ότι σκοπός του προγράμματος δεν είναι η μείωση της ανεργίας, αλλά η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε επιστήμονες και εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Έλλειψη δεξιοτήτων
Παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας, πολλές εταιρείες στην Ελλάδα – κυρίως αυτές στον τεχνολογικό τομέα – λένε ότι δυσκολεύονται να βρουν άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρεία κινητής τεχνολογίας ανέφερε ότι το brain drain είναι σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική αγορά εργασίας. «Δεν είναι μόνο η έλλειψη ευκαιριών, αλλά και η υπερφορολόγηση και η έλλειψη αξιοκρατίας», σημείωσε.
Πράγματι, έρευνα της ICAP δείχνει ότι η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας αποτελούν τους κύριους λόγους που «διώχνουν» τους Έλληνες, ακολουθούμενοι από την ελλειπή κοινωνική ασφάλιση και τις κακές εργασιακές συνθήκες.
Το Politico μίλησε και με έναν 36χρονο που επέστρεψε από την Ιρλανδία να δουλέψει σε εταιρεία digital marketing.
«Γυρίζεις από μία οργανωμένη κοινωνία, όπου πολλά εργασιακά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Ο εργοδότης σε εκτιμά και προσπαθεί να σε κρατήσει, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες», σημειώνει ο Θωμάς Κότσης.
Ο 36χρονος άνδρας έφυγε από την Ελλάδα πριν έξι χρόνια, όταν η τότε εταιρεία του σταμάτησε να τον πληρώνει στην ώρα του.
«Ακόμη δυσκολεύομαι εδώ και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες και ανταγωνισμός με προβληματίζει. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε μία αρχή και να αλλάξουμε την τάση φυγής», λέει για την επιστροφή του.
πηγη:https://www.in.gr/2020/01/21/greece/politico-antistrofo-brain-drain-tis-elladas/